Neden kilo alıyoruz?
Kilo almamıza neden olan mekanizma nasıl çalışıyor?
Kilo vermek, kilo almak, daha formda ve fit olmak; ideal vücut ağırlığına kavuşarak sağlıklı olmak için, ne yapmanız gerektiğini araştırmaya başlarsınız. Sağlıklı beslenme ve egzersizle ilgili bir çok plan – program karşınıza çıkar. Hepsinden önce “neden kilo alıyoruz” diye sorarak okumaya başlayın ve bakış açınızı değiştirmeye hazır olun!
Neden kilo alıyorum?
90’lı yıllarda keşfedilen Leptin ve Ghrelin isimli hormonlar, açlık ve tokluk hissimizden sorumlu iki hormondur. Kişi kilo verdikçe leptin hormonu da azalarak daha çok yeme eğilimini artırıyor. Eğer açlık durumu yoksa ve vücudun yeterli miktarda yağ varsa, kandaki leptin miktarı azaldığından iştah azalır; yağ depolarında bir azalma varsa leptin de azalarak iştahı tetikler.
“Canım çok yemek yemek istiyor” dedirten hormon: Ghrelin
Ghrelin hormonu, iştah ve yemek yeme arzusundan sorumludur. Beyin üzerinde etkili olan bu hormon, sindirim sisteminde salgılanır, yemek öncesi ghrelin miktarı artar, yemekten sonra azalır. Sıkı bir diyet programı yaptığınız sürede leptin hormonunda azalma ve ghrelin hormonunda artış görünür. Pek çok diyetin işe yaramamasının nedenlerinden biri olarak da, açlık ve tokluğu dengeleyen bu iki hormonun görmezden gelinmesi ve diyet programlarının egzersizlerle desteklenmemesi olduğunu gösterebiliriz.
Kalori hesabı yapmak ne kadar doğru?
Yiyeceklerin kalorileri, yakma hızımıza bağlı olarak belirlenir. Örnek olarak bir dilim çikolatalı kek 250 kalori diyelim; çikolatalı keki yediğimiz zaman vücudumuz bu besini metabolize ederken aynı yakma hızında çalışamaz. Metabolizmamız farklı çalışıyorsa, o kekin kalorisi bizim için 400 de olabilir; 100 de! Bu ilginç durum, vücudumuzun genel durumundan ve metabolizmamızın farklılığından kaynaklanır. Hepimizin metabolizması farklı çalışıyor. Aynı öğünle beslenen iki kişinin aldığı kalori de aynı olmayacaktır.
Kilo almamıza neden olan faktörler
Kilo almamıza neden olan faktörler, başta sağlıksız beslenme ve yeme problemleri olmak üzere, vücut tipine göre yağlanmanın bazı bölgelerde yoğunlaşması, sinirsel sorunlardan dolayı görülen hazımsızlık ve şişkinlik, fazla gluten tüketimi, kan dolaşım problemleri ve hareketsizliktir. Kilo almamıza neden olan her problemin kendine özgü bir çözümünü bulabilirsiniz fakat bu sırada kişisel özelliklerinizi, metabolik farklılıklarınızı, egzersiz ve uyku alışkanlıklarınızı da birlikte düşünmelisiniz.
1 Yorumlar
AdenNet.
30 Eylül 2024, 13:20doğru